Akoestische panelen verbeteren het comfort en de functie van elke ruimte, zowel residentieel als commercieel. Ze absorberen geluid en creëren een superieure sfeer. Akoestische panelen verminderen het algemene geluid in de ruimte, filteren geluiden van buitenaf eromheen en verwijderen ongewenste geluiden of achtergrondgeluiden in de ruimte.

Het antwoord hangt af van de doeleinden van de ruimte. Hier zullen we proberen de verschillende factoren uit te leggen die van invloed zijn op het aantal akoestisch fotopaneel dat je nodig hebt.

Grootte en vorm van de ruimte

Grotere kamers hebben de neiging om meer merkbare echo en galm te produceren. Geluid weerkaatst tegen een oppervlak en produceert weerkaatsingen die kunnen worden geabsorbeerd of weerkaatst op andere oppervlakken. Hoe groter de ruimte, hoe langer het geluid moet reizen tussen elk van deze weerkaatsingen – waardoor er een langere tijd verstrijkt voordat de geluidsgolven vervliegen.

Een andere belangrijke factor is de vorm van de ruimte zelf. Hoge plafonds verlengen de nagalmtijd aanzienlijk. Parallelle oppervlakken, zoals droogmuren of harde vloeren, geven de ruimte een aanzienlijke resonantie. Door akoestische panelen te plaatsen kun je deze effecten efficiënt ondervangen.

Oppervlaktematerialen in de ruimte

Een belangrijke factor om te overwegen is wat voor materialen er in de ruimte worden gebruikt. Is de vloer bedekt met tapijt of ligt er hardhout? Zijn de muren van beton of van gipsplaat? Harde oppervlakken weerkaatsen meer geluid, wat een enorme invloed heeft op de nagalmtijd, terwijl zachte en poreuze texturen meer geluid absorberen, wat resulteert in een kortere nagalmtijd.

De voorwerpen in de kamer spelen ook een belangrijke factor. Een volledig gemeubileerde kamer met pluche banken en kussens absorbeert het geluid in de materialen – waardoor echo-effecten worden verminderd. Dit kan het aantal akoestische panelen dat je in die ruimte nodig hebt verlagen.

Doel van de ruimte

Aanvaardbare nagalmniveaus variëren afhankelijk van het doel van de ruimte – er is geen pasklare oplossing. Wil je een thuiskantoor of een thuisbioscoop? Misschien wilt je een thuisopnamestudio?

Het doel van de ruimte beïnvloedt hoeveel geluid je wilt absorberen en bij welke frequenties. Als je alleen de midden- en hoge frequenties wilt absorberen, kun je kiezen voor de dunnere panelen. Dikkere geluidsabsorberende panelen absorberen zowel lage frequenties als hoge frequenties. Over het algemeen, als je het achtergrondlawaai onder controle wilt houden, is het absorberen van de lage frequenties niet nodig. Als je de ruimte wilt gebruiken voor opnamen of als thuisbioscoop – is beheersing van lage, midden en hoge frequenties een must.

Het toevoegen van te veel akoestische panelen in ruimtes zoals thuisbioscopen of thuiskantoren zal de nagalm te veel verminderen en de ruimte “dood” doen klinken. Dit is meestal niet wenselijk in dergelijke ruimten, maar misschien wel voor opnamestudio’s.

Lees ook: 4 Voordelen van een Wellness Centra