Doneren aan de behoeftigen komt de ontvanger ten goede, maar het komt ook de donor ten goede op verschillende manieren, van financiële overwegingen tot verbeteringen in het fysieke, psychologische, emotionele en spirituele welzijn. Voordat u aan de hulpbehoevenden doneert, doet u eerst wat onderzoek om te bepalen welke liefdadigheidsorganisaties de voor u belangrijke zaken ondersteunen.

Wilt u KiKa opzeggen? Klik hier.

Belastingaftrek

Donaties aan non-profitorganisaties en liefdadigheidsgroepen zijn fiscaal aftrekbaar. Daarnaast zijn ook gas, parkeren en uitgaven in verband met de donatie aftrekbaar zolang u niet door de organisatie wordt vergoed. Als gevolg hiervan vermindert de donatie aan een goed doel uw belastbaar inkomen. Bepaalde giften geven nog meer fiscale voordelen, afhankelijk van het goede doel, het bedrag van de gift, de leeftijd van de donateur en andere factoren. Vraag een accountant of financieel adviseur om specifieke informatie.

Merk op dat als u een aandeel, obligatie of aandelen van een beleggingsfonds rechtstreeks aan een goed doel schenkt, u geen vermogenswinstbelasting verschuldigd bent. Bovendien, in de veronderstelling dat u de zekerheid meer dan een jaar in bezit hebt, kunt u de volledige marktwaarde aftrekken – niet alleen het bedrag dat u oorspronkelijk hebt geïnvesteerd.

Onderwijs

Voor veel donoren biedt het geven van hulpbehoevenden een gouden kans om te leren over kwesties rond die specifieke behoefte. De meeste mensen leren liever over een liefdadigheidsinstelling voordat ze doneren, wat weer een breder perspectief biedt. Doneren aan waardige doelen onthult nieuwe informatie en toegang tot verschillende standpunten over sociale kwesties zoals geestesziekte, dakloosheid, honger of armoede.

Sociaal

Een van de belangrijkste voordelen van het schenken van tijd of geld is de mogelijkheid om verbindingen te ontwikkelen met andere gelijkgestemde en gepassioneerde mensen. Het schenken van tijd of geld is een effectieve manier om nieuwe mensen te ontmoeten en meer betrokken te raken bij zaken die voor u van belang zijn. Voor veel mensen resulteren de gevoelens van vriendelijkheid en vrijgevigheid die gepaard gaan met het doneren aan de hulpbehoevenden in een beter gevoel voor andere mensen.

Gemeenschap

Doneren aan de behoeftigen is een effectieve manier om uw buurt of gemeenschap te verbeteren. Het doneren van geld aan waardige organisaties helpt bij het verlichten van armoede, honger, dakloosheid en tegelijkertijd kan het het gemeenschapsleven verbeteren door het bevorderen van eerlijkheid, vriendelijkheid en vertrouwen onder de bewoners. Volgens de Heritage Foundation bevorderen liefdadigheidsdonaties een verhoogd niveau van welvaart, meer geluk en gezondheid, samenwerking, goede wil en sterke gemeenschappen.

Gezondheid

Vrijgevigheid laat endorfines vrij die gevoelens van kalmte, vrede, tevredenheid en dankbaarheid bevorderen die helpen om spanning en stress te verlichten. Als gevolg daarvan profiteren mensen die de behoeftigen helpen op een aantal manieren – waaronder een sterker immuunsysteem, een lagere hartslag, meer energie, minder pijn en een lagere bloeddruk.

Lees ook: Wat zijn de voor- en nadelen van een basis autoverzekering?