“Oh nee! Niet weer een saaie PowerPoint-presentatie! Mijn ogen, mijn ogen, mijn ogen…..!!!”.

Hoe klote is het om weer in het publiek te zijn voor alweer een langdradige, saaie, levenloze slideshow? Erger nog, hoeveel kost het om degene te zijn die het presenteert?

De waarheid is, slechte PowerPoint overkomt goede mensen, en vaak is de persoon die de presentatie geeft net zo’n slachtoffer als de arme stakkers die naar hem of haar luisteren.

Hier zijn twee tips om je te helpen en een beetje wow-factor toe te voegen aan je volgende presentatie. Ze zijn natuurlijk verre van volledig, maar het is een begin. Daarnaast kun je ook een PowerPoint Cursus voor Professionals volgen bij PPTAcademy.

Schrijf een script

Met een beetje plannen kom je ver vooruit. De meeste presentaties zijn geschreven in PowerPoint (of een ander presentatie pakket) zonder enige vorm van rijm of reden.

Het doel van je dia’s is om te illustreren en uit te breiden wat je tegen je publiek gaat zeggen. Je moet weten wat je van plan bent te zeggen en dan uitzoeken hoe je het kunt visualiseren. Tenzij je een expert bent in improviseren, zorg er dan voor dat je je presentatie schrijft of op zijn minst schetst voordat je probeert om dia’s samen te stellen.

En zorg ervoor dat je script goede vertelconventies volgt: geef het een begin, midden en einde; heb een duidelijke boog die naar een soort climax toe bouwt; laat je publiek elke dia waarderen, maar wees benieuwd wat er daarna komt; en laat ze, indien mogelijk, altijd meer willen.

Eén ding tegelijk, alsjeblieft

Op elk moment, wat er op het scherm zou moeten staan, is waar je het over hebt. Het publiek zal vrijwel onmiddellijk elke dia lezen zodra deze wordt weergegeven; als je de volgende vier punten die je van plan bent in te halen, zullen ze je drie stappen voor zijn, wachtend tot je de achterstand inhaalt in plaats van met belangstelling te luisteren naar het punt dat je maakt.

Plan je presentatie, zodat er op elk moment slechts één nieuw punt wordt weergegeven. Kogelpunten kunnen één voor één worden onthuld als je ze bereikt. Grafieken kunnen op de volgende dia worden geplaatst om naar te verwijzen wanneer je bij de gegevens komt die de grafiek weergeeft. Het is jouw taak als presentator om de informatiestroom te controleren, zodat jij en je publiek synchroon blijven met elkaar.

Lees ook: De voor- en nadelen van bewakingscamera’s