Ethereum is een gedecentraliseerd, open source en gedistribueerd computerplatform dat het mogelijk maakt om slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen, ook wel dapps genoemd, te creëren. Hier in dit artikel gaan we behandelen wat Ethereum is, als je graag Ethereum wilt kopen kan je CryptoPrijs.com het beste bezoeken.

Slimme contracten zijn computer protocollen die de onderhandeling en uitvoering van een of andere overeenkomst vergemakkelijken, verifiëren of afdwingen. Een slim contract kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een juridisch contract te vertegenwoordigen dat de logica van contractuele clausules of een financieel contract dat de verantwoordelijkheden van de tegenpartijen en geautomatiseerde waardestromen specificeert.

Een slim contract is vrijwel precies wat u denkt dat het zou zijn: het is een auto-executing, geprogrammeerde overeenkomst die wordt vastgelegd in de Ethereum blockchain. Het werkt op basis van een als, dan logica, zodat als x actie gebeurt, dan y actie plaatsvindt. Hier is een nuttige definitie van de Ethereum Foundation:

“Slimme contracten zijn toepassingen die precies zo werken als geprogrammeerd, zonder de mogelijkheid van downtime, censuur, fraude of tussenkomst van derden”.

Laten we eens kijken wat dat allemaal betekent:

Stilstand: de toepassingen worden nooit onverwacht afgesloten en kunnen nooit worden uitgeschakeld.

Censuur: Ethereum knooppunten (computers met het protocol) zijn over de hele wereld verspreid, waardoor censuur van een centrale autoriteit wordt geëlimineerd.

Fraude: het contract kan niet worden gewijzigd, gehackt of gemanipuleerd.

Derden: het contract voert zichzelf uit en vereist dus geen tussenpersoon.

Vier kern technologische bouwstenen vormen de basis van het slimme contract platform van Ethereum:

 

Cryptografische penningen en adressen:

een wiskundig veilig uniek vouchersysteem dat toelaat om op bestaande blokketens te bouwen. Deze fungeren als een standaard voor het berekenen van de waarde, oftewel numerieke waarde. Ze kunnen dienen als betaling voor goederen en diensten en kunnen ook gebruikt worden om een wiskundig beveiligde en pseudonieme identiteit weer te geven.

Peer-to-peer netwerken:

individuele gebruikers verbinden hun computers met elkaar om een netwerk te vormen dat zonder centrale server gegevens kan uitwisselen. Bitcoin en Ethereum draaien op P2P-netwerken, net als bijna alle andere cryptografische netwerken die tegenwoordig in gebruik zijn.

Consensus algoritmes:

deze algoritmes maken het mogelijk dat gebruikers van een blokketen een consensus kunnen bereiken over de huidige staat van de blokketen. De Bitcoin-blokketen bereikt een consensus over een wereldwijde verandering van de toestand (waarbij meestal een nieuw blok aan de blokketen wordt toegevoegd) ongeveer elke 10 minuten, terwijl de Ethereum-blokketen een consensus bereikt in ongeveer 15 seconden.

Turing complete virtuele machine:

een virtuele machine is een computer die bestaat in de vorm van software en die kan worden uitgevoerd op een abstractielaagje boven de onderliggende hardware. Een “Turing complete” systeem kan elk programma uitvoeren en is krachtig genoeg om elk programma te implementeren dat gedefinieerd is in elk vergelijkbaar computationeel compleet systeem. Ter vergelijking: Bitcoin is niet Turing-compleet, omdat de virtuele machine van Bitcoin slechts een veel eenvoudigere klasse van programma’s kan draaien.

Deze vier pijlers van de dapp-technologie zijn ontworpen om slimme contracten mogelijk te maken. Slimme contracten hebben meestal een gebruikersinterface die kan worden geïmplementeerd als een webpagina, een applicatie of een mobiele app. In de toekomst kunnen traditionele contracten voor bepaalde transacties in de toekomst verouderd raken. In plaats van het opstellen van een kostbaar, langdurig contract met advocaten, banken, notarissen en Microsoft Word, kunnen contracten worden gemaakt met een paar regels code. Slimme contracten zouden automatisch kunnen worden geconstrueerd door een handjevol menselijk leesbare clausules aan elkaar te koppelen.