Lissabon wordt aangeprezen als een moderne metropool die de concurrentie met Londen aangaat en zit vol met bezienswaardigheden. Er is hier een overvloed aan geschiedenis, met verhalen van alles, van Romeinse imperialisten tot exotische Berberpiraten, van Moorse bouwers tot woeste Reconquista-ridders, allemaal verpakt in de grote paleizen en erfgoedwijken. Maar er hangt ook een sfeer van bohemianisme en de verrassing van het nieuwe hier.

Je hoeft niet ver te zoeken naar het nachtleven, want je kunt gewoon een duik nemen in de medley van de fado-tenten en de zwitserse coffeeshops in de wijk Bairro Alto. Dan kun je misschien de nieuwste digitale installatiekunst bekijken in het Berardo Collectiemuseum, of je kunt neus aan neus gaan met een grimmige haai in het Aquarium van Lissabon. Ondertussen verbergt de mystiek van het veelgeprezen Sintra zich in de nabijgelegen heuvels, terwijl op de schiereilanden rond de monding van de Taag en de Atlantische kust eindeloze stukken ongerept strand in overvloed aanwezig zijn.

Laten we de beste dingen in Lissabon verkennen:

Bewonder vanaf Torre de Belém

Als er maar één bezienswaardigheid is die je bezoekt als je door de Portugese hoofdstad toert, maak er dan deze van.

Deze grote toren, die hoog boven de zeedijk van de kades van Lissabon uittorent, toont een ware versmelting van architectonische stijlen, van de Mudejar tot de Moorse, van de gotiek tot de Romaanse.

Sinds de bouw van de toren onder het beschermheerschap van de Heilige Johannes in de 16e eeuw heeft de toren de monding van de Taag bewaakt.

Sindsdien is de stad misschien wel het meest iconische kenmerk van de stad geworden, beroemd als de laatste bezienswaardigheid die avonturiers als de verloren gegane Vasco da Gama zouden hebben gezien toen ze de uitgestrekte Atlantische Oceaan in trokken.

Maak een reis naar Sintra

‘Ben je naar Sintra gegaan?’ is de gebruikelijke vraag die veteranen uit de Portugese hoofdstad stellen.

Ondanks het feit dat het een totaal andere stad is en meer dan een half uur rijden van Lissabon met de auto, blijft de glorieuze stad Sintra een van de belangrijkste attracties hier.

Dagtochten zijn gebruikelijk, terwijl anderen deze UNESCO-werelderfgoedlocatie een paar dagen willen verkennen.

Het ligt hoog te midden van de mythische bergen van de maan, met elegante barokke kerken, kleurrijke herenhuizen en de grote paleizen van voormalige Portugese koningen en koninginnen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over betonnen vloeren egaliseren