Drones, zijn vliegtuigen die op afstand door een piloot kunnen worden bestuurd of autonoom kunnen vliegen op basis van voorgeprogrammeerde schema’s of automatiseringssystemen. Een groot aantal industrieën en gebruikers, waaronder militaire, overheids-, commerciële en recreatieve gebruikers, maken gebruik van deze technologie.

Naarmate de technologie vooruitgaat, worden deze vliegtuigen steeds gebruikelijker en betaalbaarder, wat aanleiding geeft tot discussies die hun voordelen afwegen tegen nieuwe ethische en juridische overwegingen.

Dit zijn de beste voordelen:

Gemakkelijk inzetbaar

Met de vooruitgang van de controletechnologie kunnen de meeste drones worden bediend door gebruikers met relatief weinig ervaring. In combinatie met de relatief lage kosten van de meeste modellen heeft dit ertoe geleid dat drones toegankelijk worden voor een breed publiek van gebruikers. UAV’s hebben ook een groter bewegingsbereik dan bemande vliegtuigen, omdat ze lager en in meer richtingen kunnen vliegen, waardoor ze gemakkelijk kunnen navigeren in moeilijk toegankelijke gebieden.

Nauwkeurigheid

Omdat onbemande luchtvaartuigen zijn uitgerust met GPS, kunnen ze nauwkeurig worden geprogrammeerd en gestuurd worden naar precieze locaties. Dit is vooral nuttig in de precisielandbouw, waar UAV’s worden gebruikt voor een verscheidenheid aan landbouwbehoeften zoals het besproeien van kunstmest en insectenverdelgingsmiddelen, het opsporen van onkruidplagen en het bewaken van de gezondheid van gewassen. De precisie van UAV’s bespaart boeren tijd en kosten.

Kwaliteitsbeelden vanuit de lucht

Drones kunnen hoogwaardige luchtfoto’s en -video’s maken en enorme hoeveelheden beelddata verzamelen door Drone Fotograaf Nederland. Deze hoge-resolutie gegevens kunnen worden gebruikt om 3D-kaarten en interactieve 3D-modellen te maken, die vele nuttige toepassingen hebben. Door bijvoorbeeld 3D-kaarten van rampgebieden in kaart te brengen, kunnen reddingsteams zich beter voorbereiden op het betreden van gevaarlijke situaties.

Beveiliging

Met de juiste vergunning kunnen exploitanten onbemande luchtvaartuigen gebruiken om particuliere bedrijven, sportevenementen, openbare bijeenkomsten en locaties te beveiligen en te bewaken. Drones kunnen ook waardevolle gegevens verzamelen tijdens en na natuurrampen om te helpen bij de beveiliging en herstelwerkzaamheden.

 

Dit zijn de nadelen:

Veiligheid

Veiligheid is een eerste zorg bij de omgang met onbemande luchtvaartuigen. Om botsingen in de lucht te voorkomen, moeten UAV’s worden geprogrammeerd met “detecteren en vermijden”-mogelijkheden – in staat zijn om een mogelijke botsing te detecteren en te manoeuvreren op een veilige manier – die overeenkomen met die van bemande piloten. In het geval van systeemstoringen is de impact op de grond een ander ernstig gevaar, vooral wanneer drones worden gebruikt in de buurt van grote menigten.

Onzekerheid in de wetgeving

Aangezien het wijdverbreide gebruik van onbemande luchtvaartuigen relatief nieuw is, is de wetgeving nog steeds aan het inhalen. De Federale Luchtvaartadministratie heeft bepaalde regels voor kleine, onbemande luchtvaartuigen vastgesteld die van toepassing zijn op commercieel en recreatief gebruik, maar er zijn nog steeds onduidelijkheden. De vraag is onder meer hoe de eigendomsrechten van het luchtruim het best kunnen worden vastgesteld en hoe landeigenaren het best kunnen worden beschermd tegen luchtaanvallen. De verwarring wordt nog vergroot door conflicten tussen federale regelgeving en sommige nationale en lokale wetten.