Veel factoren kunnen een goede nachtrust in de weg staan – van werkstress en gezinsverantwoordelijkheden tot ziekten. Het is geen wonder dat een goede nachtrust soms moeilijk te bereiken is.

Je hebt misschien geen controle over de factoren die je slaap verstoren. Je kunt echter wel gewoontes aannemen die een betere slaap bevorderen. Dat kan op een natuurlijke wijze zoals de onderstaande tips of je kunt slaapmiddelen zoals armodafinil kopen. Maar overweeg eerst eens de manieren hieronder:

Beperk dutjes overdag

Lange dutjes overdag kunnen de nachtrust verstoren. Beperk dutjes tot niet meer dan een uur en vermijd dutjes laat op de dag.

Als je echter ’s nachts werkt, kan het nodig zijn om laat op de dag voor het werk een dutje te doen om je slaapachterstand in te halen.

voeg workouts toe in je dagelijkse routine

Regelmatige lichaamsbeweging kan een betere slaap bevorderen. Vermijd echter om te actief te zijn vlak voor het slapengaan.

Elke dag tijd buiten doorbrengen kan ook helpen.

Beheers negatieve emoties en stress

Probeer je zorgen op te lossen voor het slapengaan. Schrijf op wat je bezighoudt en leg het opzij voor morgen.

Stressmanagement kan helpen. Begin met de basis, zoals organiseren, prioriteiten stellen en taken delegeren. Meditatie kan ook angst verlichten.

*Kan slaaptekort je sneller ziek maken?

Ja, slaaptekort kan je immuunsysteem aantasten. Verschillende onderzoeken die online te vinden zijn, tonen aan dat mensen die geen of onvoldoende slaap krijgen, een grotere kans hebben om ziek te worden na blootstelling aan een virus, zoals een verkoudheidsvirus. Slaapgebrek kan ook invloed hebben op hoe snel je herstelt als je ziek wordt.

Tijdens de slaap maakt je immuunsysteem eiwitten vrij die cytokinen worden genoemd en waarvan sommige de slaap bevorderen. Bepaalde cytokinen moeten toenemen wanneer je een infectie of ontsteking hebt, of wanneer je onder stress staat. Slaaptekort kan de productie van deze beschermende cytokinen verminderen. Bovendien worden infectiebestrijdende antilichamen en cellen verminderd tijdens periodes waarin je niet genoeg slaap krijgt.

Je lichaam heeft dus slaap nodig om infectieziekten te bestrijden. Langdurig slaaptekort verhoogt ook het risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

**Weet wanneer je contact moet opnemen met je huisarts

Bijna iedereen heeft wel eens een slapeloze nacht. Als je echter vaak slaapproblemen hebt, neem dan contact op met je zorgverlener. Het identificeren en behandelen van onderliggende oorzaken kan je helpen om de betere slaap te krijgen die je verdient.

Lees ook: Wat doen akoestische panelen?