Bepaalde hersenchemicaliën die neurotransmitters worden genoemd, worden geassocieerd met depressie – met name serotonine, noradrenaline en dopamine. De meeste antidepressiva verlichten depressie door deze neurotransmitters te beïnvloeden. Elk type antidepressivum heeft een andere invloed op deze neurotransmitters.

Er zijn veel soorten antidepressiva beschikbaar om depressie te behandelen, waaronder:

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s). Artsen beginnen vaak met het voorschrijven van een SSRI. Deze medicijnen veroorzaken over het algemeen minder hinderlijke bijwerkingen en veroorzaken bij hogere therapeutische doses minder snel problemen dan andere soorten antidepressiva. SSRI’s omvatten fluoxetine, paroxetine, sertraline , citalopram en escitalopram.

Serotonine en noradrenaline heropnameremmers. Voorbeelden van SNRI-medicijnen zijn duloxetine, venlafaxine, desvenlafaxine en levomilnacipran.

Atypische antidepressiva. Deze medicijnen passen niet netjes in een van de andere antidepressivumcategorieën. Ze omvatten trazodon, mirtazapine, vortioxetine, vilazodon  en bupropion. Bupropion is een van de weinige antidepressiva die niet vaak geassocieerd wordt met seksuele bijwerkingen.

Tricyclische antidepressiva. Tricyclische antidepressiva – zoals imipramine, nortriptyline, amitriptyline, doxepine en desipramine – hebben de neiging meer bijwerkingen te veroorzaken dan nieuwere antidepressiva. Dus tricyclische antidepressiva worden over het algemeen niet voorgeschreven, tenzij je eerst andere antidepressiva hebt geprobeerd zonder verbetering.

Priligy is een medicijn voor te snel klaarkomen, maar hiermee wordt de depressie indirect behandeld. Omdat veel mannen te snel klaarkomen worden ze erg depressief. Dat zorgt voor onzekerheid en vernedering waardoor en depressie kan ontstaan.

Monoamine oxidase remmers (MAO-remmers). MAO-remmers – zoals tranylcypromine, fenelzine en isocarboxazid – kunnen worden voorgeschreven, vaak wanneer andere medicijnen niet hebben gewerkt, omdat ze ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Het gebruik van een MAO-remmer vereist een strikt dieet vanwege gevaarlijke (of zelfs dodelijke) interacties met voedsel – zoals bepaalde kazen, augurken en wijnen – en sommige medicijnen, waaronder anticonceptiepillen, decongestiva en bepaalde kruidensupplementen. Selegiline, een MAO-remmer die je als pleister op je huid plakt, kan minder bijwerkingen veroorzaken dan andere MAO-remmers. Deze medicijnen kunnen niet gecombineerd worden met SSRI’s.

Andere medicijnen. Uw arts kan een combinatie van twee antidepressiva aanbevelen, of andere medicijnen kunnen worden toegevoegd aan een antidepressivum om de antidepressieve effecten te versterken.