Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Elk weefsel en systeem in je lichaam, van je hart en longen tot je hersenen en immuunsysteem, heeft voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren.

Helaas heeft ongeveer 1 op de 3 volwassenen slaaptekort, wat betekent dat ze niet genoeg slaap krijgen die hun lichaam nodig heeft. Als je niet regelmatig genoeg kwaliteitsslaap krijgt, kun je een groter risico lopen op aandoeningen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, beroertes en depressies. Je kunt middelen zoals diazepam kopen om slaaptekort en slapeloosheid tegen te gaan maar er zijn ook andere manieren. Daarom is leren hoe je snel in slaap valt – en in slaap blijft – essentieel voor je fysieke en emotionele welzijn.

Hier zijn enkele tips om je te helpen een betere nachtrust te krijgen.

Beweeg overdag

Als je overdag lichamelijk actief bent, kun je ’s nachts gemakkelijker in slaap vallen. Regelmatige lichaamsbeweging kan vooral nuttig zijn voor mensen met slapeloosheid, een veel voorkomende slaapstoornis die het moeilijk maakt om in slaap te vallen, in slaap te blijven en een goede slaap te krijgen.

Sporten kan soms echter averechts werken, vooral als de training te inspannend is of te laat op de dag wordt gedaan. Voor de beste slaapresultaten kun je het beste je workout een paar uur voor het slapengaan doen.

Zorg voor een ontspannen slaapomgeving

Door van je slaapkamer een uitnodigende slaapplek te maken, geef je je lichaam een signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Hier zijn een paar manieren om een ideale slaapomgeving te creëren:

  • Installeer verduisterende gordijnen en rolgordijnen: Als je het licht uit je slaapkamer houdt, creëer je een donkere omgeving die je circadiane ritme helpt reguleren.
  • Zet de thermostaat lager: je lichaam geeft de voorkeur aan een kamertemperatuur tussen 15 en 20 graden Celcius terwijl je slaapt.
  • Geef prioriteit aan comfort: Investeren in knus beddengoed, een comfortabel kussen en een matras die je ruggengraat ondersteunt kan helpen om sneller in slaap te vallen.
  • Luister naar rustgevende geluiden: Een apparaat met witte ruis of een kleine ventilator kan je helpen in slaap te vallen en te blijven slapen door afleidende geluiden in de buurt te maskeren.
Maak een routine voor het slapengaan

Maak een routine voor het slapengaan en houd je daaraan. De eigenlijke routine kan worden aangepast aan je levensstijl en leeftijd, maar consistentie is de sleutel. Een consistente routine helpt je lichaam te begrijpen dat het tijd is om naar bed te gaan.

Een bedtijdroutine kan bestaan uit een warm bad of douche, het lezen van een troostend boek of het bijhouden van een dagboek. Je kunt het beste geen tv of andere elektronica gebruiken om je geest tot rust te brengen.

Zoals met elke nieuwe routine, vergt het oefenen om een regelmatige slaaproutine voor je lichaam en geest op te bouwen. Het is dus belangrijk om het te blijven proberen. Als je nog steeds slaapproblemen hebt, praat dan met je kinderarts om te zien of er misschien een ander probleem is dat je slaapproblemen veroorzaakt.

Lees ook: Hoe kan ik op natuurlijke wijze beter slapen?