Kranen worden op bouwplaatsen gebruikt om zware materialen te tillen en taken uit te voeren in een kwestie van minuten die anders een team van arbeiders uren zou kosten. Echter, als het gaat om het kiezen van de juiste kraan voor jouw bouwproject kan het moeilijk zijn om te beslissen of een mobiele kraan of een torenkraan het beste past bij jouw behoeften.

Bekijk en vergelijk op Teka de verschillende soorten kranen.

In dit artikel hebben we de belangrijkste verschillen tussen mobiele kranen en torenkranen op een rijtje gezet, inclusief de voor- en nadelen van elk van deze kranen.

MOBILITEIT

Als het gaat om torenkranen en mobiele kranen, hebben mobiele kranen het voordeel van mobiliteit, omdat ze gemakkelijk kunnen reizen naar verschillende gebieden van het werkterrein, en zelfs tussen locaties, om meerdere liften uit te voeren. Omgekeerd staan torenkranen vast op één plek en kunnen ze niet gemakkelijk worden verplaatst zoals een mobiele kraan. In feite kan het dagen duren om een enkele torenkraan op te zetten, dus het is meestal niet de moeite waard om een torenkraan te verplaatsen na de opstelling.

GROOTTE

Een ander duidelijk verschil tussen mobiele en torenkranen is de grootte. Torenkranen kunnen zo hoog zijn als hoogbouw. Terwijl mobiele kranen, hoewel ze nog steeds een groot stuk van het machinepark vormen, in vergelijking met andere machines als compact worden beschouwd.

Dit geeft torenkranen een voordeel als het gaat om hoogbouw, omdat ze grote en zware objecten veel hoger kunnen tillen dan een mobiele kraan kan (hoewel mobiele kranen nog steeds in staat zijn om objecten naar de top van hoogbouw te tillen). Bovendien betekent het langere bereik van een torenkraan dat ze in de meeste gevallen overal op een bouwplaats kunnen komen zonder te verhuizen. Omgekeerd zouden mobiele kranen moeten worden verplaatst en opnieuw moeten worden opgesteld om elders op de bouwplaats een andere lift te kunnen uitvoeren.

Het compacte formaat van een mobiele kraan is echter een voordeel voor gebruik op bouwplaatsen met beperkte ruimte en bereikbaarheid. Bovendien kunnen mobiele kranen in kleinere gebieden worden gereden waar een torenkraan niet geschikt is voor complete liften.

SET UP

Als het gaat om het tijdstip van opstelling, hebben mobiele kranen het duidelijke voordeel. De meeste mobiele kranen kunnen op de openbare weg naar de bouwplaats worden gereden en zijn na een minimale opstelling klaar om te gaan hijsen. Omgekeerd kunnen torenkranen uren of zelfs dagen nodig hebben om op te stellen voordat de eerste lift klaar is.

Dit betekent dat in sommige gevallen een mobiele kraan ter plaatse kan komen, de klus kan klaren, en dan in een kortere periode kan vertrekken dan nodig is om een torenkraan op te stellen. Dit bespaart je geld, want de tijd die je op de bouwplaats doorbrengt, is geld dat je aan kranen besteedt.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van een veranda?