In dit artikel wil ik enkele valkuilen van het kopen van een huis in Nederland bespreken. Wees heel voorzichtig bij het accepteren van een offerte voor een woning – zelfs mondeling. Voeg altijd “onder voorbehoud van de financiering” toe.

Een huis kopen in Nederland

Totdat u daadwerkelijk een hypotheek van een erkende kredietinstelling (bank of verzekeringsmaatschappij) aangeboden krijgt, weet u niet zeker of u over de benodigde financiering beschikt. Vraag altijd hulp aan een expert, bijvoorbeeld makelaar Almere. Het is immers beter om eerst advies te krijgen van iemand met meer expertise.

Als u dit voorbehoud niet hebt gemaakt, kunt u volgens de Nederlandse wet een boete van 10% van de aankoopprijs krijgen als u uw aanbod intrekt omdat u geen hypotheek kunt afsluiten.

Eigenlijk is de wet in  2003 gewijzigd. De koopovereenkomst is nu pas bindend voor de koper tot de ondertekening van de koopovereenkomst en zelfs dan heeft u nog 3 werkdagen bedenktijd.

Veel appartementen in de grote steden zijn erfpacht (erfpacht). Zorg ervoor dat u dit controleert voordat u een bod doet, want, afhankelijk van de voorwaarden van de grondhuur, kunt u misschien niet alle hypotheek die u nodig heeft, afsluiten.

Vergeet niet dat de aankoopkosten ongeveer 10% van de aankoopprijs bedragen. Daarom, ervan uitgaande dat de waarden zullen stijgen met het tarief van de inflatie moet u er redelijk zeker van zijn dat u de woning niet zult verkopen binnen 3 jaar om ervoor te zorgen dat er geen wordt verloren. Echter, zoals elders wordt gesteld, is er een levendige markt voor huurwoningen, dus het verhuren van uw woning na uw vertrek uit Nederland is een goed alternatief.

De meeste mensen beginnen met een huurwoning en betalen waarschijnlijk € 1.000 per maand of meer aan huur. Voor dit bedrag kunt u, rekening houdend met de belastingvermindering, gemakkelijk een hypotheek van tussen de € 275.000 en € 318.000 financieren. Met andere woorden, huurvervanging is waarschijnlijk het sterkste argument om een woning te kopen.

Bewijs inkomsten

Als u zelfstandig ondernemer bent, moet u bij het aanvragen van een hypotheek een “bewijs van inkomsten” overleggen. Zorg ervoor dat de rekeningen die u maakt door een erkende accountant worden goedgekeurd.

Taxatie

Uiteindelijk zult u – op uw kosten – een taxatie (taxatierapport) moeten maken ter ondersteuning van uw aanvraag. Deze MOET worden opgesteld door een erkende taxateur’, die niet de persoon is die de verkoop daadwerkelijk in behandeling heeft, maar die lid is van een erkende vereniging zoals NVM of RVT.

Overigens is het alleen een waardering alleen. Het is geenszins een feit. De taxateur loopt gewoon om het pand heen om een algemeen beeld te krijgen van de staat van onderhoud. Er worden geen meubels verplaatst en er worden geen vloeren getild. Hij kan u misschien vertellen of het pand zich op vervuilde grond bevindt (heel goed mogelijk in delen van Amsterdam), maar verder weinig.

K.K. of v.o.n.

k.k. verbonden aan de prijs van een woning betekent “kosten koper” – d.w.z. de koper betaalt de kosten. Zelden ziet u aan een woning die net gebouwd is – of nieuwbouw is- v.o.n. (vrij op naam) verbonden zijn. Dit betekent dat het grootste deel van de kosten in de prijs is inbegrepen.

Het is normaal en kostenbesparend voor de koper en de verkoper om dezelfde advocaat (notaris) in te schakelen om het papierwerk van de verkoop af te ronden.

Het is normaal – met name als de oplevering waarschijnlijk meer dan (zeg maar) 2 maanden na de oorspronkelijke biedingsdatum zal zijn, dat u een aanbetaling van 10% dient te doen op het moment dat een bod wordt gedaan (d.w.z. de koopovereenkomst wordt ondertekend). Als alternatief kunnen wij een bankgarantie voor u regelen als onderdeel van de hypotheekregeling.