Gezonde voeten zijn afhankelijk van een goede hygiëne, dus het is belangrijk om je tenen schoon en droog te houden. Volg deze zes tips om een teennagelschimmelinfectie te voorkomen:

Regelmatig desinfecteren

Schrob je douche en desinfecteer hem met een reinigingsmiddel op basis van bleekmiddel. Spuit je schoenen met een antibacteriële spray, vooral als je ze zonder sokken hebt gedragen, en was alle sokken in heet water met bleekmiddel om eventuele schimmels te doden. Was je voeten ook dagelijks, zorg ervoor dat je ze daarna goed droogt, vooral tussen de tenen waar vocht vast kan komen te zitten.

Tip: Bekijk hier het beste middel tegen kalknagels!

Knip je teennagels correct

Knip je teennagels met een goed gezuiverde nagelschaar of tondeuse en knip ze rechtdoor. Het is prima om een nagelvijl te gebruiken voor het voorzichtig vijlen van scherpe randen.

Draag goed passende schoenen

Schoenen moeten je teennagels op geen enkele manier aanraken. Voorkom dat je in te grote schoenen glijdt en je teennagels in het uiteinde van de schoen vastlopen. Vele experts raden aan om schoenen te kopen met een brede tenendoos die je tenen niet verkrampen.

Kies voor ademend schoeisel

Hoe meer lucht er rond je voeten circuleert, hoe droger en minder vatbaar voor teennagelschimmel. Je beste gok: Schoenen gemaakt van een ademend materiaal zoals leer of canvas.

Wissel je schoenen af

Het aantrekken van schoenen die nog vochtig zijn van de zweterige training van gisteren verhoogt alleen maar het risico op een teennagelschimmelinfectie, dus investeer in een paar goede paren en roteer ze. Draag niet twee dagen achter elkaar hetzelfde paar schoenen. Laat ze tussendoor uitlekken. En zorg ervoor dat ze in de open lucht worden geplaatst waar ze goed kunnen drogen.

Vermijd om op blote voeten te gaan in openbare ruimtes

Kleedkamers, openbare zwembaden, douches en soortgelijke ruimtes zitten vol met schimmels en wachten op je tenen. Draag altijd slippers, sandalen of doucheschoenen in een vochtige omgeving.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Nederlandse 30%-regeling