Hieronder volgen een aantal handige tips voor iemand die voor het eerst een Escape Room spel gaat spelen.

Begin meteen

Een uurtje klinkt als genoeg tijd om uit een ontsnappingsruimte te komen, en je zou in het begin wel eens in de verleiding kunnen komen om het rustig aan te doen. Laat je niet voor de gek houden – de tijd kan je besluipen, en voor je het weet kan je in grote problemen komen met nog maar een paar minuten te gaan om eruit te komen. Niet treuzelen!

Doorzoek de kamer grondig

Er zullen overal in de ontsnappingsruimte aanwijzingen verstopt zijn, dus zorg ervoor dat je geen steen onbeweeglijk laat. Eén idee is om de kamer in secties in te delen zodat elk team de ruimte kan onderzoeken, of om je in paren te organiseren, zodat je twee sets ogen krijgt op elk object, deur, hoek, plank, boek en mogelijke aanwijzing. De een merkt misschien iets op wat de ander over het hoofd ziet.

Blijf niet te lang haken op een stuk

Je hebt maar 60 minuten om de weg naar buiten te vinden, dus hoe meer dingen je allemaal doet of kijkt, hoe beter. Als iedereen naar hetzelfde kijkt, dan laat je andere mogelijke aanwijzingen en oplossingen onaangeroerd terwijl de klok tikt. Als een of twee van jullie zich vastzitten aan een puzzel, ga dan verder met het zoeken naar iemand anders om het over te nemen – misschien zien ze iets wat jij niet hebt gedaan.

Communicatie & Teamwork

Iedereen in je team heeft zijn eigen ervaringen, denkwijzen en kennis om uit te putten. Wat bij één persoon zou kunnen gebeuren, zou nooit bij de rest van jullie opkomen. Hoe bizar een idee ook klinkt, respecteer wat mensen te zeggen hebben en probeer het uit – het kan blijken wat je daar uithaalt!

Treuzel niet te lang, onderneem meteen actie

Als je in steeds meer duistere theorieën komt over de oplossing van een bepaalde puzzel, dan is de kans groot dat je die overcompliceert. De ontsnappingsruimte is opgezet om een test te zijn, maar is nog steeds bedoeld om leuk te zijn, en als je je vasthoudt aan strohalmen is het tijd voor iemand anders om er eens naar te kijken.

LEES OOK: Geld besparen als student – 7 manieren om geld te besparen